Videofilmen
Basistips
Praktijk Filmen

 

Praktijk Filmen

Enkele tips voor Filmen van populaire onderwepen

Kinderen.

*De belangrijkste tips voor het filmen van kinderen:ga door de knieën.De beste opnamen ontstaan op ooghoogte van het kind.Als je staand filmt ,laat je de wereld zien vanuit het „verheven“ standpunt van de volwassene.

*Probeer niet om met je camera achter de kleintjes te zwenken.Je kunt de kinderen beter uit beeld laten lopen en later een nieuw shot beginnen.

*Hou genoeg afstand!.Spelende kinderen zijn de beste acteurs.Daarom liever liever met de tele-instelling vanuit de verte filmen en in geen geval regie aanwijzingen geven.

Landschap.

*Je kan een skylightfilter gebruiken om UV-licht uit het objectief te houden.Vooral bij tele opnamen wordt het beeld dan minder nevelig.

*Met een polarisatie filter ziet de hemel er blauwer uit en steken wolken duidelijker af.je moet daarbij wel de autofocus uischakelen..

*Met een statief zorg je voor rustiger opnamen.Een statief werkt ook betrouwbaarder dan een beeldstabilisator.Bij landschapsopnamen ziet niets er zo onnatuurlijk uit als een wiebelende horizon.Tenzij je natuurlijk een aardbeving wil simuleren.

*Vergeet niet naamborden van straten ,plaatsen en andere wegwijzers te filmen .Dit komt natuurlijker over dan later op pc aande toegevoegde teksten.

*Maak extra geluidsopnamen van de locaties waar je filmt.

Dieren.

*Voor dieren geldt hetzelfde als voor kinderen,indien mogelijk moet je de camera op ooghoogte houden en niet van bovenaf filmen.

*Tralies in de dierentuin verstoren de illusie.Film tussen de tralies door en overbrug veiligheids geulen met behulp van de zoom.

*Beweeg langzaam en gelijkmatig als je dieren voor de lens hebt.Dieren schrikken van plotselinge bewegingen.

*Dieren met jongen reageren soms onvoorspelbaar.Ga niet per ongeluk tussen de jongen en hun ouders staan.

*Met een statief hou je het wachten langer vol.Dieren hebben zo hun eigen tempo,ze hoeden zich niet aan een draaiboek.

Bruiloft.

*Leen van vrienden een tweede camcorder,die camcorder kan in de kerk vanaf een statief de hele huwelijks ceremonie,terwijl je met je eigen camcorder op jacht gaan naar interessante onderwerpen.

*Een daaiboek helpt bij de voorbereidingen:wanneer komt het bruidspaar bij de burgerlijke stand?.Door welke ingang lopen ze en waar gaan ze dan naartoe?.